Historikk

Mange spådde kort levetid for Sortland Entreprenør, da grunnleggerne Oddmund Pedersen og Sverre Jensen valgte å starte eget firma i denne tøffe bransjen. Den første investeringen var et målbånd til drøye 100 kr. Nesten 60 år senere har målbåndet blitt til et anerkjent og mangfoldig konsern med over 250 ansatte og mer enn 700 millioner i omsetning.

Fagarbeidere innen mur og tømmer

Sverre startet som jernbinder og murer. Senere ble betongarbeid hans spesialfelt. Han skolerte seg så innen faget og jobbet videre som bas, og senere som ansvarlig leder på bygg og anlegg fra 1955. Han var den første som fikk ansvarsrett av de to kompanjongene.

Oddmund startet sin karriere hos byggmestrene Johnsen & Elvenes frem til 1956. Påfølgende år ble han ansvarshavende i Sortland bygningsdistrikt. Først som frilanser, og jobbet da som forskalingssnekker, men utførte også innredningsarbeider og finsnekring. Etter hvert dro han til Oslo for å ta utdanning ved Oslo elementærtekniske skole. I 1960-61 tok han svennebrev og håndverkerbrev i tømrerfaget.

Det var under arbeid på Vesterålen Kraftlags nye lager- og verkstedbygg på Sortland at Sverre og Oddmund traff hverandre på samme byggeplass første gang.

Det første oppdraget

Våren 1965 ble det lyst ut anbudskonkurranse for bygging av ny sykestue på Sortland. Denne annonsen så Sverre og Oddmund. De ble så enige om å delta i konkurransen i fellesskap. Fristen var kort med kun 3 dager, men de brukte tida godt på å sondere, beregne, kalkulere og dobbeltsjekke tallene. De vant anbudet, som hadde en verdi av halvannen million kroner. Mange i bransjen spådde at det lille selskapet – Pedersen & Jensen – ville ha kort levetid og at dette prosjektet ville bli det første og siste.

Slik ble det ikke. De løste oppgavene med glans og leverte varene. Så godt gjorde de det, at de ble raskt markedsledende og de vokste. Navnet ble etter hvert endret til Sortland entreprenørforretning AS, som videre ble en del av nye selskap og virksomheter.

Kronsteingruppen i dag

I dag kjenner vi konsernet under navnet Kronsteingruppen, og som regionens største leverandør av entreprenørtjenester og byggevarer. Hovedkontoret vårt er på Sortland og vi har datterselskaper i Harstad, Hadsel, Kvæfjord og Evenskjer.

I 2014, som for øvrig var jubileumsår, leverte vi vårt mest omfattende byggeprosjekt, nemlig Kulturfabrikken på Sortland.

Kronsteingruppen leverer i dag entreprenørtjenester og byggevarer til private, næringslivet og det offentlige markedet. Siden oppstart har Kronsteingruppen ført opp og jobbet med et stort antall bygg over hele Vesterålen.

Stolthet og engasjement sammen med kvalitet, har vært helt sentrale verdier siden Oddmund og Sverre startet i mai 1964.